logo site în format text 'totul despre cafea'

9 motive pentru care este bine să bem cafea

Că băutul unei cafele bune a devenit una dintre plăcerile vieții, este aproape unanim acceptat.
Dar este bine să bei cafea?
Dacă până nu de mult părerile erau împărțite, din ce în ce mai multe studii scot în evidență beneficiile consumului de cafea.

„Cofeina este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la cafea. Dar cafeaua conține și antioxidanți și alte substanțe active care pot reduce inflamația internă și pot proteja împotriva bolilor ”, spune Diane Vizthum, medic nutriționist la Facultatea de de Medicină a Universității Johns Hopkins.
Care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea?

1. Ai putea trăi mai mult.

Studii recente au descoperit că băutorii de cafea au șanse mai mici să moară din cauza uneia dintre principalele cauze de deces: boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet și boli de rinichi.

2. Organismul tău poate procesa mai bine glucoza.

Aceasta este teoria din spatele studiilor care au constatat că persoanele care consumă mai multă cafea sunt mai puțin susceptibile de a se imbolnăvi de diabet de tip 2.

3. Reduce posibilitatea apariției insuficienței cardiace.

Consumul a două-trei cești de cafea pe zi poate ajuta la prevenirea insuficienței cardiace, atunci când o inimă slăbită are dificultăți în a pompa suficient sânge.

4. Șanse mai mici să dezvolți boala Parkinson.

Cofeina nu contribuie doar la o posibilitate mai redusă de a dezvolta maladia, ci ajută pe cei ce o au deja să-și controleze mai bine mișcările.

5. Ficatul tău îți va mulțumi.

Atât cafeaua obișnuită, cât și cea fără cofeină par să aibă un efect protector asupra ficatului. Cercetările arată că băutorii de cafea păstrează mai ușor nivelul de enzimelor hepatice în limite normale decât persoanele care nu beau cafea.

6. ADN-ul tău va fi mai puternic.

Cafeaua prăjită reduce deterorarea ADN-ului, care apare în mod natural, dar poate duce la cancer sau alte tumori.

7. Șansele tale de a face cancer de colon vor scădea semnificativ.

Cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea au fost cu 26% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal.

8. Reduce riscul de Alzheimer.

Cofeina din două cești de cafea poate oferi o protecție semnificativă împotriva dezvoltării afecțiunii. Cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă de 65 de ani și peste care consumă două până la trei cești de cafea pe zi sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta demență, în general.

9. Protejează împotriva accidentului vascular cerebral.

Consumul a cel puțin unei ceaști de cafea pe zi este asociat cu un risc scăzut de accident vascular cerebral, care este a considerată una din principalele cauze de deces.

Ultimele articole