logo site în format text 'totul despre cafea'

Istoric

Potrivit celei mai cunoscute legende, cafeaua a fost descoperita în Etiopia, unde niste pastori au observat ca turmelor le pierea somnul dupa ce serveau o masa din arborii de cafea.

O alta legenda ne dă numele de cafea sau „mocha”. Se zice ca un predicator arab a fost alungat în deșert impreuna cu adepții săi si lasati să moară de foame . În disperare de cauza, Omar s-a apucat sa fiarba si sa manance fructele singurului copac intalnit in cale.

Bautura nu numai ca i-a salvat pe exilati, dar supraviețuirea lor a fost interpretata ca un semn divin de către locuitorii celui mai apropiat oraș , Mocha. Planta și băutura au fost botezate Mocha/Mocca, in memoria acestei intamplari.

Tribul etiopian Galla folosea cafeaua, dar nu ca o băutură. Ei pastrau boabele de cafea in grasimea animalelor, fiind unica sursa de hrana pe timp de razboi.

În secolul al IX-lea cafeaua era utilizata ca medicament in lumea musulmana, gustul placut transformand-o intr-o bautura populara. Arabii au numit-o Kaweh .

Turcii au fost primii care au adoptat-o ca băutură, adaugandu-i de multe ori si alte condimente, cum ar fi cuișoare , scorțișoară , cardamom și anason. In secolul al XIV-lea au fost plantati primii arbori de cafea în Arabia.

Pe la  1500 intalnim deja cafeaua  în Turcia și apoi în Italia .

În 1720 Gabriel Mathieu de Chieu, un ofiter de marina francez, duce in  Martinica trei arbori de cafea de la Paris. Numai unul dintre acești copaci a supraviețuit călătoriei. Din acest copac s-au dezvoltat mai apoi plantatiile de cafea în Lumea Nouă.

Primele cafenele au inceput sa se deschida pe la sfarsitul anilor 1600, mai intai in marile capitale, apoi si in celelalte orase importante, ajungand la popularitatea si raspandirea de azi.

 

CRONOLOGIE

Înainte de 1000 I.HR. – Membrii tribului Galla din Etiopia observa ca energia le creste atunci cand mananca un fruct anume, amestecat cu grăsime animală .

1000 I.HR.  – Negustorii arabi aduc cafeaua în Arabia si incep s-o cultive in plantatii. De asemenea, ei au inceput sa fiarba boabele, creand o bautura pe care-o boteaza „qahwa” (literal, cea care previne somnul).

1453 – Cafeaua este adusa la Constantinopol de către turcii otomani, unde se deschide prima cafenea din lume, Kiva Han, în 1475. Legea turcă stabileste ca o femeie poate divorta de sotul ei daca acesta nu-i poate oferi ratia zilnica de cafea.

1511 – Khair Beg, guvernatorul corupt al Meccai, incearca sa interzica cafeaua pentru ca se temea ca opozitia comploteaza in cafenele. Sultanul, care considera cafeaua sacra, afla și guvernatorul este executat .

1600 – Cafeaua, adusa în Occident de către negustorii italieni, se impune in randul nobilimii. În Italia, Papa Clement al VIII este îndemnat de către consilierii săi să ia în considerare faptul că băutura favorită din Imperiul Otoman poate fi o amenintare pentru credinta. Cu toate acestea, el decide s-o „boteze” facand-o o bautura acceptata de crestinatate.

1607 – Se presupune ca John Smith, capitan in armata engleza, a introdus cafeaua la America de Nord .

1645 – Se deschide prima cafenea in Italia.

1652 – Se deschide prima cafenea in Anglia. Cafenelele se inmultesc rapid, devenind locurile preferate pentru discutii interminabile. Sunt poreclite „universități penny” (un ban fiind prețul pentru o ceașcă de cafea).

1668  – Cafeaua inlocuieste berea ca băutură favorita la micul dejun in New York .

1672 – Se deschide prima cafenea la Paris .

1675 – Armata turcă înconjoară Viena. Franz Georg Kolschitzky, un vienez care a trăit în Turcia, se strecoara printre liniile inamice pentru a conduce fortele eliberatoare în oraș. Turcii se retrag, lasand in urma saci cu „furaje negre uscate”, pe care Kolschitzky le recunoaște ca fiind cafea. El solicita cafeaua ca recompensa si deschide prima cafenea din Europa Centrală. Tot el filtreaza pentru prima data cafeaua si  o indulceste, adaugand un strop de lapte.

1690 – Olandezii reusesc sa transporte cafea prin portul arab Mocha, în Ceylon și în Java, fiind primii care transporta si cultiva cafea in scop comercial.

1700 – În 1700 erau aproape 2000 de cafenele in Londra. Regele Carol al II-lea a incercat sa le inchida si sa le interzica, considerandu-le locuri de complot, focare de revolutie. Interdicția a durat 11 zile .

1713 – Fara sa-si dea sema, olandezii oferă regelui Ludovic al XIV-lea al Franței o tufă de cafea din care va creste si se va dezvolta întreaga industrie de cafea occidentala,  atunci când, în 1723, un ofiter de marina francez, Gabriel Mathieu du Clieu, fura un rasad și îl transportă în Martinica. Dupa 50 de ani, un recensamant oficial consemneaza 19 milioane de arbori de cafea in Martinica. În cele din urmă, 90% din cafeaua existenta in lume isi are originea in acest rasad.

1721 – Se deschide prima cafenea la Berlin.

1727 – Industria de cafea braziliana isi incepe ascensiunea,  atunci cand locotenent-colonelul Francisco de Melo Palheta este trimis de către guvern pentru a arbitra o dispută de frontieră între francezi și coloniile olandeze din Guyana. Acesta nu numai ca soluționeaza litigiul, dar are si o aventura cu soția guvernatorului Guyanei Franceze. Deși Franța pazea cu strasnicie plantațiile de cafea din Lumea Nouă, pentru a preveni răspândirea cultivarii ei, doamna se desparte de Palheta oferindu-i un buchet de flori în care ascunde butași și semințe fertile de cafea.

1732 – Johann Sebastian Bach compune Kaffee – Kantate. Parte o odă adusa cafelei și parte o lovitură data mișcarii populare din Germania, ce urmarea sa previna consumul de cafea printre femei…(se presupunea ca bautura provoaca sterilitate!)
Cantata include aria „Ah ! Ce dulce gust de cafea! Mai bun decât o mie de saruturi, mai dulce decat vinul! Trebuie să am cafeaua mea.”

1775 – Frederick cel Mare încearcă să blocheze importul de cafea verde, considerandu-l o risipa a bogatiei Prusiei. Protestele publice il determina sase răzgândeasca.

1900 – In Germania, cafeaua de după-amiază devine un fenomen social. Termenul peiorativ „KaffeeKlatsch” devine sinonim cu barfa, fiind extins apoi pentru orice conversatie relaxata.

1900 – Fratii Hills in Statele Unite incep sa ambaleze cafeaua prajita in cutii vidate, marcand inceputul disparitiei numeroaselor magazine ce prajeau cafeaua si o macinau pe loc.

1901 – Chimistul japonezo-american Satori Kato din Chicago inventeaza prima cafea solubila „instant”.

1903 – Importatorul de cafea neamt Ludwig Roselius pune la dispozitia cercetatorilor un lot de boabe de cafea deteriorate, acestia desăvârșind procesul de eliminare a cofeinei din boabe, fără a distruge aroma.
Le comercializează apoi sub brandul „Sanka”, prima cafea fara cofeina.

1906 – George Constant Washington, un chimist englez care trăieste în Guatemala, observă o condensare pulverulentă formata pe duza cafetierei sale de argint. După experimente, el creeaza prima cafea instant produsa în masă, sub marca Red E Coffee.

1920 – Prohibitia intră în vigoare în Statele Unite . Explozie a vanzarilor de cafea.

1938 – Nescafe. La solicitarea Braziliei, care cauta o solutie pentru conservarea surplusului de cafea, compania elvetiana Nestle inventează cafeaua liofilizata(evaporare in vid la temperaturi foarte scazute). Nestle Nescafe dezvoltă noua formula și o introduce în Elveția.

1940 – Statele Unite importă 70% din recolta de cafea mondiala.

1942 – În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldații americani primesc in ratiile de hrana si cafea instant Maxwell House. Întorsi acasă, fostii combatanti incep sa faca stocuri, determinand rationalizarea cafelei.

1946 – În Italia, Achilles Gaggia isi perfecționează masina lui espresso si produce o bautura noua, botezata Cappuccino, pentru ca avea aceeasi culoare cu a hainelor călugărilor capucini.

1971 – Starbucks deschide primul său magazin în Seattle.