logo site în format text 'totul despre cafea'

Ce este cafeaua

Toată lumea recunoaște un bob de cafea prăjită, dar dacă nu ați locuit sau nu ati călătorit într-o țară unde creste cafeaua, ar fi greu sa recunoasteti un copac de cafea. Tunși scurt in plantatiile pe care sunt cultivati, dar capabili sa depaseasca 30 de metri inaltime, un copac de cafea este acoperit cu frunze de culoare verde inchis, cerate, ce cresc sub forma de perechi, fata in fata. Fructele de cafea – sa le numim asa – cresc de-a lungul ramurilor arborelui. Florile sunt albe si foarte parfumate. Este nevoie de aproape un an pentru ca fructul sa se maturizeze. Durata mare de maturizare duce la un ciclu continuu, fiind un lucru obisnuit sa vedem flori, fructe verzi si fructe coapte simultan intr-un singur copac. Arborii traiesc 20 – 30 de ani și pot crește in zone climaterice diferite, cu conditia sa nu existe fluctuatii semnificative ale temperaturii. Insa cel mai bine le merge in zonele cu un sol bogat și temperaturi blande, cu ploi frecvente și soare la fel de bland.

Cafeaua este…

  • Cel mai utilizat produs din lume, după petrol.
  • Valoarea totala estede 30 de miliarde € pe an, în țările producătoare.
  • Este parte din viata a mai mult de 100 de milioane de oameni.
  • Se consuma peste 1.4 miliarde cesti de cafea pe zi.
  • Cea mai populara bautura din lume, după apă.
  • Un arbore de cafea poate trai si pana la 70 de ani .
  • Un arbore de cafea poate inflori si de opt ori într-un an.
  • Există 900 de arome diferite de cafea arabica.
  • Aroma din cafea se elibereaza dupa al 10-lea minut de prăjire.
  • Bobul de cafea creste in volum in timpul prajirii cu 18,60 %.
  • Unele dintre cele mai puternice afaceri din lume, incluzand aici Lloyds și New York Stock Exchange, au început ca si cafenele.
  • Papa Clement al VIII-lea, mare iubitor de cafea, a binecuvantat-o, autorizand utilizarea acesteia in lumea crestina.
  • Revoluțiile au fost planificate în cafenele , inclusiv cea franceza si cea americana.

De unde provine cuvântul „cafea”?

  • Kaffa? – O provincie din Etiopia, unde a fost descoperita.
  • Kaaba? – Clădirea sfânta din Mecca.
  • Kavus Kai? – Un rege persan care era capabil să sfideze gravitația și sa leviteze, dupa ce bea cafea.
  • Kahwe? Adică „prăjit” în turcă.
  • Cahouah? O băutură medicament, în limba arabă .
  • Cohuet? „ putere” sau „vigoare” în arabă .

Ce spun dictionarele?

a)     1. Sămânța arborelui de cafea. 2. Băutură preparată din cafea prăjită și râșnită sau dintr-un surogat. DEX 1998

b)     1. Arbore de cafea arbore sau arbust tropical cultivat pentru semințele lui comestibile; cafeu. 2) Sămânță a cafeului. 3) Praf obținut prin măcinarea semințelor de cafeu. 4) Băutură preparată din acest praf (sau dintr-un surogat). NODEX 2002

c)     1. (Cu sens colectiv) Sămânța unui arbust din regiunile tropicale (Coffea arabica). 2. Băutură preparată din cafea prăjită și râșnită sau dintr-un surogat. DLRM 1958

d)     1. Sămînța arborelui de cafea. 2. Băutură preparată din cafea. – café. Tc. kahve, arab. Qahwa. S-a contaminat în epoca modernă cu termenii identici occidentali (it. caffé, fr., sp. café), din care provin cafeină,; cafeism; cafetier; cafetieră, cafeluță, cafeniu(culoarea cafelei); cafegiu(slujitor la curtea domnească însărcinat cu servirea cafelei; proprietar al unei cafenele; persoană care bea cu plăcere cafea, sau care o prepară bine); cafegioaică (persoană iubitoare de cafea); cafegi-bașa (căpetenie peste cafegii, boier de rangul trei care se bucura de privilegiul de a servi cafea la mesele festive, și de dijma pe cafeaua vîndută în toată țara); cafenea(cafenea, café-bar), kafené (Banat căfană); cafeșantan(bar de noapte, cu muzică și program artistic). DER 1958-1966