logo site în format text 'totul despre cafea'
boabe de cafea, cafea, cafea verde, cultivare, ferma, ferme, flori de cafea, fructe de cafea, padure

8 moduri de a învăța o limbă străină, în pauza de cafea

coffee-break-big „Am un program haotic!”, „Nu am timp nici să răspir!” Cunoști aceste fraze? Atunci cu siguranță ești unul dintre noi, încurcat, obosit și agitat din cauza vitezei din zilele noastre. Sfat: ia-ți o pauză de cafea și evoluează fără stres! Cafeaua este una dintre cele mai mari plăceri a multora dintre noi și, totodată, modul unic de relaxare și socializare din zi. Fă-ți această plăcere fără a trăi sentimentul că-ți pierzi timpul! Îmbină relaxarea din pauza de cafea cu distracția și evoluția profesională. Iată 8 moduri simple de a învăța o limbă străină, in your coffee break:

1. Joaca un joc
Învățarea unei limbi străine ar trebui să fie distractivă. Jocurile sunt distractive. Și, de ce să nu îmbini plăcerea cu distracția? Sunt atât de multe jocuri din care poți învăța o limbă străină. Bineînțeles, nu îți alege „Solitare”, „need for speed” sau alte jocuri limbajul nu este necesar. Optează pentru jocuri simple. Pentru pauza de cafea, cum ar fi cele de cultură, cu întrebări sau jocuri de strategie, cu introduceri și îndrumări înaintea fiencărui nivel. Vei fi surprins cât de repede vei începe să înțelegi limba respectivă. De asemenea, o altă opțiune simplă și plăcută să înveți o limbă străină în pauzele de cafea sunt videoclipurile muzicale, trailere de film și știrile în limba pe care vrei să o înveți.Va fi un pic dificil la început, dar așa vei învăța cel mai rapid limba. Unde mai pui că ai și plăcerea unei cafele bune.

2. Citește un ziar
Mai toți suntem „internet addicted”. De ce să nu profităm de asta. Deși prefer hârtia când vine vorba de cititul ziarului, pentru învățarea unei limbi străine în timpul pauzei de cafea, interenetul îți este chiar prieten. Este singurul care îți poate oferi știrile în ce limbă vrei tu, la orice oră sin zi sau noapte îți dorești. Așada, go for it! E cea mai ușoară metodă de a învăța o limbă străină! Poți opta pentru : chineză, engleză, franceză, germană, japoneză, spaniolă și multe altele. Iar când nu înțelegi, ajută-te cu Google translate – însă doar în cazuri extreme, Ca să nu existe tentația să tradici tot, este de preferat să optezi pentru o carte dicționar, pe bune, din hârtie! E mai folositor, crede-mă. Sfat: Ziarele tind să folosească un limbaj foarte simplu, dar nu uita să-ți notezi orice cuvinte și expresii de care nu ești sigur, astfel încât să le poți verifica mai târziu.

3. Ascultă un podcast
Podcast-urile sunt o modalitate foarte bună de a te obișnui cu accentul limbii tale țintă, de a-ți arăta unde se ridică intonația și de a te ajuta să-ți îmbunătățești capagitatea de înțelegere prin ascultare. De asemenea, sunt o modalitate foarte bună de a-ți umple micile pauze din timpul zlei, cum ar fi timpul petrecut în autobuze, la coadă la cafenea  și în multe alte locuri pe care le străbatem în fiecare zi. Podcast-urile sunt ușor de ascuns, iar căștile sunt la mare modă în zilele noastre. Așa că, iată, ești și fashion și înveți și o limbă străină.

4. Un jurnal sau o listă cu „must do”
Viața zilelor noastre este aglomerată, agitată și destul de solicitantă. Dacă nu ești adeptul unui jurnal (în care să scrii lucrurile prin care treci în ziua respectivă), fă-ți o listă cu „must do”. Te va ajuta să exersezi scrisul în limba dorită și să îți ordonezi un pic și lucrurile de rezolvat. Două dintr-o loviură. Dacă, însă, preferi jurnalul, încearcă să scrii în el oricând ai un pic de timp – când stai la coadă, când ești în metrou, când aștepți să-ți fiarbă ceaiul sau să ți se servească cafeaua. O poți face pe hârtie sau poți deschide aplicația „note” de pe smartphone.

5. Coffe break cu cartonașe
În pauza de cafea, joacă-te cu cartonașe colorate. Mai exact, cu post-it-uri! De fiecare dată când înveți un cuvânt nou, scrie-l pe un post-it, împreună cu o descriere pe care să o înțelegi și să-ți aducă aminte în ce context l-ai învățat. Dacă e nevoie, folosește culori și desene. Cu cât vei strânge mai multe, cu atât vei fi mai dornic de o pauză de cafea și de și mai multă lectură. Învățatul unei limbi străine este chiar distractiv așa. Unde mai pui că modul cu cartonașe te stimulează, dacă ești o fire competitivă! Ia spune, cât de multe poți strânge? Și în cât timp? Sfat: păstrează post-it-urile grupate în loturi, concentrate pe un anumit subiect. Astfel vei putea crea conexiuni prin cuvinte și fraze similare, fiind mult mai probabil să-ți amintești unde și când ai auzit subiectul.

6. Răsfoiește un dicționar
Ieiiii și am ajuns la hârtie…sau nu dacă ești dependent de telefon sau tabletă. Presupunând că alegi hârtia, imaginează-ți o pauză relaxantă de cafea, alături de un dicționar, din care să înveți (chiar și pe sărite) câte un cuvânt nou! Funny nu? De reținut, însă: nu îți umple capul cu cuvinte grele, obscure, pe care este puțin probabil să le folosești. Mergi pe cuvinte simple, comune, cu ajutorul cătora să poți întregi ulterior o frază în limba respectivă. Sfat: După ce ai învățat un cuvânt și sensul lui, scrie o frază care să-l conțină și păstrează-l pe un post-it!

7. Practică de grup, lângă cafetieră
Sigur vei fi văzut de colegi că încerci să înveți o limbă străină. Transformă studiatul în ceva amuzant și spune câte un cuvânt recent descoperit lângă cafetieră. Este locul și momentul în care toți se relaxează și în care ai mari șanse să pornești o discuție în limba pe care o înveți. Nu te aștepta ca ceilalți să o știe, dar se va găsi cineva care să mai fi auzit de vreun cuvânt și care să stârnească interesul tuturor. Iar dacă găsești pe cineva chiar interesat să învețe aceeași limbă, dați-vă întâlnire la cafetieră, în pauza de cafea, și testați-vă reciproc. Va fi distractiv și mult mai ușor de învățat.

8. Uită-te la reclame, în limba țintă
Toată lumea urăște reclamele. Dar, în ciuda numeroaselor calități rele, acestea sunt o modalitate foarte bună de a învăța o limbă străină întrucât oferă o mulțime de repetiții și cuvinte cheie. Caută anunțuri și reclame în limba dorită pe YouTube și alege subiectul care te-ar atrage (fashion, sănătate, construcții ș.a). Cine știe, s-ar putea să te specializezi și în marketing.

Cum ți se pare? Crezi că găsești 10 minute libere în fiecare zi pentru asta! Noi te sfătuim să încerci în pauza de cafea, când ești mai relaxat. Pun pariu că vei fi surprins să vezi cât de bine prinzi o linbă străină în pauzele scurte de cafea, de la serviciu!

Ultimele articole