logo site în format text 'totul despre cafea'
boabe de cafea, cafea, cafea verde, cultivare, ferma, ferme, flori de cafea, fructe de cafea, padure

Și Bach a iubit cafeaua! O arată una dintre operele lui

Bach-Coffee-Cantata Știai că Johann Sebastian Bach, unul dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile, a scris o operă despre cafea? Și a făcut-o acum aproape 300 de ani! Iubitor de cafea, compozitorul german, probabil, cunoscut cel mai bine pentru celebra piesă „Brandenburg” a dedicat o operă întreagă acestei băuturi – „Schweigt Stille, Plaudert Nicht” (Fii calm, nu mai trăncăni), cunoscută drept „Coffee Cantata”.

Scrisă în 1735, opera redă povestea unei femei tinere, pe nume Aria, o adevărată iubitoare de cafea, contrar dorințelor tatălui ei Schlendrian, care încearcă din răsputeri să reducă dependența acesteia de cofeină. Schlendrian spune că Aria nu se va putea căsători decât dacă va renunța la nefasta cafea. Însă, fata iubește atât de mult cafeaua, încât își anunță fiecare pețitor că, dacă vrea să se însoare cu ea, trebuie să-i accepte pasiunea și să-i permită să bea cafea. În cele din urmă, Schlendrian și Aria ajung la un acord, cu permisiunea ca fata să bea doar trei cești de cafea pe zi – un acord scris în contractul de căsătorie al Ariei. Povestea se încheie cu ei cântând morală: consumul de cafea este natural!

Cu toate că este cunoscut cel mai bine pentru muzica sa liturgică, „Coffee Cantata” (Schweigt Stille, plaudert nicht, BWV 211) este un exemplu rar al unei opere seculare de compozitor. Scurta operă a fost scrisă (circa în 1735), pentru un ansamblu muzical numit Collegium Musicum, baza ei făcându-se la parterul cafenelei Zimmerman din Leipzig, Germania, bineînțeles, alături de o ceașcă de cafea bună!

Ultimele articole