logo site în format text 'totul despre cafea'
Cafea și mai aromată ...boabe de cafea, cafea, cafea verde, cultivare, ferma, ferme, flori de cafea, fructe de cafea, padure

Cafea și mai aromată? Chimiștii au descoperit secretul

coffee Filtru, presă franceză, espressor, shaker, cană vid… oamenii fac aproape orice pentru a obține o ceașcă de cafea bună. Un prieten de-al meu obișnuiește să strecoare cafeaua prin tifon, pentru un gust și mai aromat. Ciudat, știu. Ei bine, în ciuda nenumăratelor procedee inventate prin strategii de promovare a produselor de preparat cafea, soluția este extrem de simplă: Congelează boabele, apoi macină-le și abia apoi prepară-ți cafeaua!

Mai puțină cafea, mai multă aromă
Da, pentru a obține aroma consistentă trebuie doar să răcești boabele înainte de măcinare. În timpul măcinării, boabele reci de cafea produc particule mai mici și mai consistetente, obținându-se mai multă aromă de la mai puțină cantitate de cafea, spune un studiu publicat în Scientific Reports. În cafenelele aglomerate, temperatura de preparare a cafelei chiar contează. Pe măsură ce gradele variază în încăpere, aparatele se încălzesc încing, iar considtența boabelor măcinate se modifică. Iar asta este o adevărată problemă întrucât apa extrage mai repede aroma din zațul fin de cafea și mai încet din zațul mai puțin find, gustul final al cafelei modificându-se simțitor.

O măcinare inconsistentă a boabelor de cafea duce la gust acru al cafelei preparate din pudră fină și la gust amărui al cafelei preparate din pudră mai puțin fină. Tocmai de aceea, pentru o ceașcă de cafea mai aromată, barista obișnuiește să ajusteze constant setările aparatului de măcinat, pentru a obține particule fine, pe tot parcursul zilei.

Temperatura influențează calitatea cafelei
Dar, Colonna și Smalls, un magazin de cafea de specialitate din Marea Britanie, în loc de ajustările constante, a folosit știința. Au agajat chimiști de la Universitatea din Bath din apropiere, și au studiat modul în care temperatura afectează boabele de cafea în timpul măcinării. Ei au început cu măcinarea boabelor temperatura camerei și au coborât la temperatura de azot lichid (-321 grade Fahrenheit). Astfel s-a dovedit că boabele reci de cafea produc particule mai uniforme de cafea, care au o aromă mult mai puternică față de particulele din măcinarea boabelor aflate la temperatura camerei.

„Este important ca toate particulele boabelor să fie extrase în același ritm”, a declarat Chris Hendon, un chimist care a lucrat la studiu și care este acum la Massachusetts Institute of Technology. „Este plăcut să poți obține o asemenea aromă doar prin răcirea boabelor înainte de a le macina. Însă, în cele din urmă, cafeaua este doar cafea. Atâta timp cât o prepari în același mod de fiecare dată, nu contează dacă îți place la cald sau la rece, măcinată fin sau grosier”, a mai spus dr. Hendon.

Ultimele articole