logo site în format text 'totul despre cafea'

Cafeaua grecească: 5 lucruri pe care nu le știai

Dacă ai fost în Grecia, trebuie să fi încercat măcar o dată cafeaua grecească tare. Un tip de cafea celebru în Grecia, nu doar datorită aromei sale puternice, ci și datorită contextului său istoric și de cultură. Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre cafeaua grecească:

Cafeaua grecească – Originea numelui

Cafeaua grecească nu s-a numit întotdeauna așa. Până la începutul anilor 1960, când relațiile între Grecia și Turcia au început să se deterioreze, grecii îi spuneau cafea turcească. Numele de „cafea grecească” s-a stabilit definitiv în Grecia după invazia turcă a Ciprului în 1974, strict politic.

Briki

Dacă vrei să-ți pregătești propria cafea greceacsă, ar trebui să ai un „briki”. Un ibric cu mâner foarte lung. Cafeaua se prepară la foc mic și se agită constant până când, la exterior, apare un inel de spumă. Aceasta este cea mai importantă parte în prepararea cafelei grecești – parte numită „kaimaki”. Ea este o chestiune de detaliu și de precauție, pentru a obține o cafea plină de aromă.

Longevitate la nivel înalt

De-a lungul vremii, studiile au arătat că, datorită antioxidanților și polifenolilor, cafeaua grecească este foarte sănătoasă și poate contribui la longevitate. Studiul a fost axat pe locuitorii din Ikaria. O insulă a Greciei unde longevitatea are cele mai înalte niveluri din lume.

Tradiție

Cafeaua grecească este strâns legată de tradiția și cultura locală. Tradițional, grecii își servesc cafeaua într-o ceașcă groasă, dintr-un motiv util. Ea ar trebui să rămână caldă cel mai mult timp posibil. Grecii beau cafea să se relaxeze, să socializeze și să discute despre politică și viața lor de zi cu zi.

Cititul cafelei

O altă practică tradițională interesantă este așa-numita taseografie – pentru a descoperi taine și simboluri ascunse în ceașca de cafea. După ce se consumă o bună parte din cafea, dungile din partea inferioară a ceștii sunt interpretate de cititori de cafea, care leagă simbolurile de viitor și de avere.

Ultimele articole