logo site în format text 'totul despre cafea'

Ce este cafeaua Espresso?


Toată lumea vorbește despre espresso, dar ce este el? Este un stil specific de băutură de cafea, trecuta printr-o mașină espresso, proiectată în acest scop. Băutura poate fi savurată de una singura, fără arome adăugate, întrucât gustul și savoarea proprie este unică. Esspreso este, de asemenea, folosit ca baza multor tipuri de băuturi din cafea. De la Cappuccino la Latte, și multe alte băuturi regăsite în meniurile cafenelelor. Hai să vedem ce este această băutură care îți permite să experimentezi adevărata esență a boabelor de cafea.

Ce este espresso?

Espresso (ess-PRESS-oh) este o cafea cu aromă completă, concentrată, servită în „focuri de artificii”. Este făcută prin forțarea apei calde, presurizate prin boabe de cafea foarte fin măcinate. Acest proces este numit „pulling a shot”.

Sfat: Espresso este, de obicei, scris și pronunțat greșit ca „expresso”. Nu există „x” și într-o cafenea de calitate, te vei face de râs la pronunția acestui cuvânt.

Spre deosebire de majoritatea cafelelor, această băutură are „cremă”. O spumă de culoare maro-roșcat, care se formează când bulele de aer intră în combinație cu uleiurile solubile dintr-o cafea fin măcinată. Deseori, crema spumoasă îți indică faptul că boabele de cafea și aparatul sunt de calitate, iar barista este calificat în prepararea ei. Crema și procesul de extracție rapidă a espresorului dau băuturii o aromă mai puternică, un gust ce persistă mai lun și un conținut mai mic de cofeină decât cafeaua picurată.

Cum să bei espresso

O cafenea care se respectă are espressoane profesionale, duble (numite și „Doppios”). Băutura se servește în cești albe, de cafea, măsurând aproximativ 30 de mililitri. Deși cupă de espresso este numită adesea „shot”, nu te va îmbăta cu siguranță. Și nici nu are o vreun strop de tequila în ea. De asemenea, nu se bea dintr-un foc ca tequila. Băutura este menită să fie savurată încet, astfel încât să te poți bucura de aroma sa intensă. Iar dacă toate acestea nu ar fi de ajuns, află că esspreso este baza ideală a preparării multor băuturi cu cafea, de care te-ai îndrăgostit de-a lungul timpului. Datorită acestei băuturi meniurile de cafea se extind și se dezvoltă rapid. Printre cele mai populare băuturi care au pornit de aici sunt:

Cappuccino – o băutură de lapte spumant, ce conține un singur shot de espresso.

Caffé Latte – o băutură înaltă cu lapte aerat, tot un singur shot. El este desea aromat cu siropuri.

Caffe Americano – Un „suc” de espresso, acoperit cu apă caldă. Este o alternativă plăcută de a picura cafea când îți dorești o băutură generoasă, dar cu o aromă bogată.

Red Eye – Ultimul trend în cafea, această băutură este un shot de espresso într-o cană cu cafea obișnuită

Ultimele articole