logo site în format text 'totul despre cafea'

Un shot de espresso… în latte și alte preparate


În forma sa pură, espresso este mai popular în Europa decât în America. În special în Italia. Dacă în America mulți susțin că esspreso înseamnă oabe prăjite de cafea în varianta de băutură cremoasă, în Italia, ea este esența cafelei. Ei bine, nu este prăjită deloc. Espresso este o metodă de preparare a cafelei. Pentru prepararea unei astfel de băuturi de calitate, se folosește adesea mai multe soiuri de cafea. Astfel, datorită varietății, băutura capătă o aromă mai îndrăzneață, cu mai multă personalitate, nu amară cum este adesea catalogată. Cafeaua fin măcinată este bine împachetată sau presată într-un „portafilter”. Apa de mare presiune este forțată apoi prin filtru și extrasă în cantități mici, concentrate. Cheia preparării este intensitatea. De ce crezi că o numesc „shot”?

Espresso pur

Aceasta este experiența intensă a cafelei pe care o preferă majoritatea europenilor. Preparată astfel, această băutură are o intensitate mult mai puternică decât te-ai fi așteptat. Asta dacă ești băutor ocazional și nu ai for vreodată în Italia. Odată preparată, băutura este servită în cupe mici, și consumată imediat după extracție, în următoarele moduri:

Ristretto

Este, în mod tradițional, o scurt shot. Ristretto este făcută cu cantitatea normală de cafea măcinată, dar extrasă cu aproximativ jumătate din cantitatea de apă în același timp, folosind o măcinare mai fină. Ristretto înseamnă „limitat” sau „restrâns” în italiană. Este un espresso cu mai puțin de 25 ml de cafea.

Lungo

Este opusul unui Ristretto, care este în mod obișnuit dublu față de volumul unui shot.

Corretto

Este o băutură italiană ce constă dintr-un shot de espresso, la cer se adaugă o cantitate mică de băuturi alcoolice, de obicei grappa și, uneori, sambuca sau brandy. Este cunoscută (în afara Italiei) drept „espresso corretto”. Este comandat ca „un caffè corretto alla grappa”, sau „corretto alla sambuca”, în funcție de lichiorul dorit.
Con Panna – înseamnă espresso cu cremă” în italiană. Este cu un singur sau dublu shot de espresso, acoperită cu frișcă.

Caffè latte

Este un espresso cu lapte fierbinte. Un lapte care se află între 70-75° Celsius. Băutura se servește fără spumă, într-o ceașcă de cappuccino. Pentru prepararea ei există cantități bine stabilite. 25 ml de espresso la fiecare 200-220 ml de lapte.

Ultimele articole