
1.
Că gustul de ars al cafelei espresso
este cauzat
de faptul că barmanul arde laptele sau că temperatura la extracție
este prea ridicată.
Adevărul este că gustul ars provine
de la
acidul tanic care se găsește în mod natural în cafea și cu tehnici
incorecte de
extracție, se scurge în cafea.
2.
Că obținem un
espresso mai tare dacă lungim procesul de
extracție.
Adevărul este că toată puterea unui
espresso
este extrasă în primele 20 de secunde și că, prin extinderea procesului,
tot ce
obțineți este acidul tanic cu gust amar.
3.
Că 100% Arabica asigură cel
mai bun
espresso pe bază de lapte.
Acest lucru este valabil în general
pentru un espresso
scurt (fără lapte), nu este valabil pentru cafeaua făcută cu lapte. Un
90% Arabica
/ 10% Robusta este cam amestecul potrivit pentru espresso-urile pe bază
de
lapte, deoarece duritatea bobului Robusta permite măcinarea unui amestec
mai
fin, care favorizează în continuare extracția perfectă, fără a se bloca.
Gustul
mai acid al Robustei atenuează gustul grăsimii din lapte.
4.
Că
boabele
de o calitate mai bună este ingredientul cheie pentru un espresso cu
gust mai bun.
Adevărul este că priceperea
barmanului
este cel mai bun ingredient pentru un gust desăvârșit al espresso-ului.
Barmanii
necalificați vor face în continuare un espresso prost, chiar și cu cele
cele
mai bune boabe din lume, dar un barman calificat poate folosi chiar și
boabe de
calitate mai slabă pentru a produce un espresso acceptabil.
5.
Boabele
de
cafea proaspăt prăjite sunt cele mai bune.
Adevărul este că aromele din boabele
de cafea
prăjite continuă să se dezvolte până la două săptămâni după prăjire și
evidențiate de dioxidul de carbon care continuă să fie emis. Cele mai
bune
boabe de cafea sunt cele folosite după 2-3 săptămâni de la prăjire.
6.
Că aciditatea dă un gust rău
cafelei.
Adevărul este că aciditatea din cafea
este cea
care oferă nota personală unei cești de cafea, deoarece fără o aciditate
suficientă, cafeaua ar avea tendința de a fi plată și plictisitoare.
Gustul acidului
tanic este rău și mulți oameni îl confundă cu gustul acid.
7.
Că ceașca de carton este mai
bună
pentru mediu decât cea din poliester.
Adevărul este că ceștile de carton
pot consuma
mai multe resurse neregenerabile, cresc riscul de contaminare, sunt
acoperite
la interior cu o folie care încetinește semnificativ procesul de
biodegradare
și poate elibera metan dacă este descompusă. Mai mult, fabricarea
cartonului
necesită de obicei substanțe chimice anorganice care produc propriile
efecte
negative asupra mediului.
8.
Că râșnițele cu bavuri sau cu
lamă fac
un espresso la fel de bun ca o râșniță conică.
Adevărul este că numai râșnița conică
poate
produce rezistența perfectă pentru a extrage cele mai aromate substanțe
din
cafeaua măcinată.